Scholekster (Oystercatcher, Haematopus ostralegus)
Een hele groep Scholeksters, en als je goed kijkt zie je er nog een steltloper(tje) op staan. Deze foto vanaf de kade genomen vanaf het kleine strandje op NHH.
Deze foto weer vanaf een heel laag standpunt, waar ik echt heel veel moeite voor moest doen. Niet om deze Scholekster vast te leggen, maar om een andere steltloper, die straks voorbij komt.
En tot slot nog een Scholekster, die wéér niet alleen op de foto staat!
Een Scholekster samen met 'n Rosse Grutto, die ik zelf ontdekt had op 30 oktober. Natuurlijk ging m'n aandacht meteen naar deze steltloper. Zo vaak zie je géén Rosse Grutto t.o.v. de algemene (Nederlandse) Grutto. De Rosse Grutto is de Arctische tegenhanger van de grutto, compacter en zwaarder gebouwd dan deze, met kortere poten.
Een tijdje de Rosse Grutto geobserveerd vanaf het strandje van ZHH. Liggend plat op m'n buik geprobeerd deze strandloper vast te leggen.
Rosse Grutto (Bar-tailed Godwit, Limosa lapponica)
Wat trouwens nog niet meeviel, want telkens als de Rosse Grutto dichter naar mij toe kwam lopen om te foerageren, vloog de strandloper op...
...en landde vervolgens links van mij wéér enkele meters verderop. En begon wéér opnieuw te foerageren.
Geduldig wachtte ik gewoon af, want ik zag dat ie sowieso m'n kant weer op kwam. En ja hoor......toch vertrouwde de Rosse Grutto het op 1 of andere manier niet, en vloog weer op en landde een paar meter verder weer in het water.
Maar na de 3e of 4e keer is het raak. De Rosse Grutto kijkt mij wel aan, terwijl ik de ontspanknop op m'n camera wéér indruk, maar overweegt toch om voor me uit verder te lopen en te foerageren.
Wat heerlijk als de Rosse Grutto nu wel ongestoord verder gaat met het zoeken naar eten. Natuurlijk maak ik dankbaar gebruik van dit moment, als ik nog steeds plat op m'n buik lig in het (natte) zand.
Het was een beetje sluierachtig bewolkt weer. De ene keer kwam de zon er voorzichtig doorheen, zoals hier.
En het andere moment had de bewolking weer de overhand.
Ook heb ik de filmfunctie op m'n camera gebruikt, omdat het steeds bewolkter werd. Deze opname maakte ik nog net voordat ik op de "record" knop drukte.
Hier een filmpje van de Rosse Grutto, terwijl die een wormpje uit het zand trekt.
De volgende steltloper die ik tegenkwam rondom Scheveningen Haven was een nieuwe vogelsoort voor mij, namelijk de Kanoet. Deze Kanoet verbleef al een paar dagen op Noorderhavenhoofd. Alleen het vastleggen van deze steltloper was een ander verhaal. De Kanoet was namelijk constant te zien op betonnenblokken onderaan de pier. Om daar bij te komen om 'm op ooghoogte te fotograferen was wel ff wat anders. Met een beetje klimmen en glijden is het mij uiteindelijk toch wel gelukt.
Kanoet (Red Knot, Calidris canutu)
Een andere steltloper die ik nog nooit eerder had vastgelegd was de Zilverplevier. Deze steltloper zat echt op een onmogelijk plek om die op ooghoogte vast te leggen. Dat heb ik dan ook niet eens geprobeerd. Gelukkig kon ik deze Zilverplevier wel enigszins leuk fotograferen met wat ruimte om hem/haar heen.
Zilverplevier (Grey Plover, Pluvialis squatarola)
En als laatste kreeg ik op 29 november de kans om een klein groepje van 4 Drieteenstrandlopers vast te leggen (de 4e kwam later aangevlogen). Eerst op het strandje op ZHH.
Drieteenstrandloper (Sanderling, Calidris alba)
Nadat ik bijna een uur lang kon genieten van deze strand-rennertjes, vlogen er 2 naar het andere strandje op NHH.
Waar ze van héél druk rennen/foerageren in de *rust mode* overgingen.
Uiteraard heb ik deze ochtenden véél méér foto's gemaakt, die zijn dan ook hier te bekijken.
Volgende week op 31 december blik ik terug op het jaar 2016, waarin alle hoogtepunten in 1 nieuw blog voorbij komen.
Tot slot wil ik iedereen nog hele fijne en gezellige kerstdagen toewensen!!!!